Aleksandrovac: Matični sok od jabuke

Bez autora
Sep 26 2011

Od jabuke zdravlje u čaši! Ovako u aleksandrovačkoj “Vino Župi”, s ponosom, govore o svom najnovijem proizvodu, matičnom soku od jabuke, koji od subote, pakovan u porodične dvolitarke, puni rafove domaćih tržnica. Ne samo što je sto posto čist, bez ikakvih dodataka, već mu je i cena pristupačna. Matični sok se prevashodno proizvodi od jabuka iz Župe, od sorti budimke i kolačare, koje se na obroncima Željina, Goča i Kopaponika vekovima gaje, ali i iz drugih naših krajeva. Sok je čist, bez ikakvih primesa, proizveden sa minimumom proizvodnog procesa. Preciznije, jabuka se, kao u stara vremena, cedi pod specijalnom presom, na keramičkom filteru, bez isušivanja i koncentrovanja, što znači bez dodatka vode, pravo ide u punionicu, u tetrapak, sa apsoutno očuvanim prirodnim svojstvima voća. Taj “manjak” tehnologije drastično snanjuje troškove, te cena matičnog jabukovog soka, i pred izuzetnog kvaliteta, nije visoka. Na redu je proizvodnja matičnog soka od raznovrsnog šumskog voća. Kapaciteti “Vino Župe” su u stanju da za 24 časa prerade 300 tona jabuka.

Aleksandrovac: Matični sok od jabukeOd jabuke zdravlje u čaši! Ovako u aleksandrovačkoj “Vino Župi”, s ponosom, govore o svom najnovijem proizvodu, matičnom soku od jabuke, koji od subote, pakovan u porodične dvolitarke, puni rafove domaćih tržnica.

Ne samo što je sto posto čist, bez ikakvih dodataka, već mu je i cena pristupačna, kaže generalni direktor renomirane vinarske kuće Rade Jeftović, i objašnjava:

- Matični sok se prevashodno proizvodi od jabuka iz Župe, od sorti budimke i kolačare, koje se na obroncima Željina, Goča i Kopaponika vekovima gaje, ali i iz drugih naših krajeva. Sok je čist, bez ikakvih primesa, proizveden sa minimumom proizvodnog procesa. Preciznije, jabuka se, kao u stara vremena, cedi pod specijalnom presom, na keramičkom filteru, bez isušivanja i koncentrovanja, što znači bez dodatka vode, pravo ide u punionicu, u tetrapak, sa apsoutno očuvanim prirodnim svojstvima voća. Taj “manjak” tehnologije drastično snanjuje troškove, te cena matičnog jabukovog soka, i pred izuzetnog kvaliteta, nije visoka. Na redu je proizvodnja matičnog soka od raznovrsnog šumskog voća. Kapaciteti “Vino Župe” su u stanju da za 24 časa prerade 300 tona jabuka.

Linije su lane instalisane, iskorišćenost je na zadovoljavajućem nivou, a “Vino Župa” je spremna da otkupi sve ponuđene količine ovog zdravog voća. Konkretno, u Aleksandrovcu, i u Makediniji, u “Povardarju”, planiran je otkup oko 50 miliona kilograma jabuka.

Najveći izvoznik

Aleksandrovačka i srpska privredna uzdanica se diči i liderstvom među domaćim izvoznicima, i što je, kao neto izvoznik, perjanica Rasinskog okruga. Na probirljiva ino tržišta odlazi više od 30 posto proizvoda “Vina”, naglašava direktor marketinga Dragan Miladinović. Plan je da se ove godine izveze robe u vrednosti od oko 35 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik